Dan liječničkih karijera u Republici Hrvatskoj

08.03.2017.

Posljednjih godina, pogotovo od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, sve više se govori o odlasku mladog, visokoobrazovanog kadra iz naše zemlje. Problem nije specifičan samo za područje biomedicine, već prožima svako zanimanje u Hrvatskoj. No, s obzirom na deficit liječnika u Hrvatskoj, dugogodišnje obrazovanje koje se ne proteže samo kroz studij već i kroz specijalističko usavršavanje i specifičnost zanimanja, odlazak svakog liječnika ima utjecaj na društvo u kojemu se nalazimo.

Problem odlaska liječnika, s naglaskom na mlade liječnike, detektiran je višestruko u različitim diskusijama gdje bi krajnji zaključak bio da liječnici ne odlaze zbog financijskog komfora već zbog radnih uvjeta, radne okoline te mogućnosti napredovanja. Odlaze jer kao deficitarna struka ne mogu pronaći posao nakon završetka pripravničkog staža za doktore medicine koji u ovom trenutku traje punih 5 mjeseci u kojima diplomirani doktor medicine treba integrirati znanja koja je stekao u 6 godina fakulteta da bi se pripremio za prvi posao koji ga čeka u ambulanti hitne ili obiteljske medicine.

Sve navedeno je prepoznao Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te se odlučio za organizaciju ovakvog tipa događaja. Dan liječničkih karijera u Republici Hrvatskoj organiziraose nasuprot tome da se za liječnike i sve ostale zdravstvene djelatnike u Hrvatskoj neprestano organiziraju događanja i sajmovi koji potiču odlazak u inozemstvo kako bi liječnici, medicinske sestre i ostali svoju profesionalnu karijeru ostvarili u drugim zemljama. Iako se trenutno nalazimo u gospodarskoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi smatramo da većina mladih liječnika zapravo ne zna te nije imala ni priliku saznati koje su sve mogućnosti unutar hrvatskog zdravstvenog sustava. Organizacijom Dana liječničkih karijera u Republici Hrvatskoj željeli smo pružiti uvid budućim i sadašnjim liječnicima u mogućnosti koje pruža Republika Hrvatska te potaknuti sve dionike zdravstvene zaštite na konstruktivan dijalog o stvaranju pozitivne klime za zdravstvene djelatnike, a sve u cilju očuvanja struke, smanjenja odlaska liječnika i drugih djelatnika te očuvanja zdravstvene zaštite za pacijente u Hrvatskoj.

Dan liječničkih karijera u Republici Hrvatskoj organiziran je u petak 10. lipnja 2016.g. u prostorima dekanata našeg Fakulteta. Važnost ovog projekta prepoznata je od strane partnera u organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatske liječničke komore te Hrvatskog liječničkog zbora.

Program Dana liječničkih karijera je započeo okruglim stolom „Budućnost mladih liječnika – postoji li perspektiva?“ koji je bio središnji događaj budući da jedino sudionici koji su bili pozvani na sudjelovanje u okruglom stolu mogu donijeti odluke koje će promijeniti zdravstvenu politiku, a posljedično i zdravstveni sustav na bolje. U okruglom stolu sudjelovali su dekan prof.dr.sc. Marijan Klarica, pomoćnica ministra zdravlja dr.sc. Delfa Radić Krišto, zamjenica ravnatelja HZZO-a Vesna Laušin, predsjednik Hrvatske liječničke komore mr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof.dr.sc. Željko Krznarić uz moderiranje prof. dr. sc. Veljka Đorđevića. Nakon samog okruglog stola ostalo je nejasno hoće li doći do promjene na bolje budući da su se problemi samo detektirali, no bez konkretnih rješenja koja će donijeti bolju budućnost i vratiti perspektivu mladima za ostanak u Republici Hrvatskoj.

Potom je uslijedio modul „Završavam medicinu – a što sad“ koji je započeo izlaganjem Danka Relića i autora ovoga članka, u ime Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu koji su predstavili rezultate do sada provedenih upitnika i istraživanja Centra. Prilikom ovog modula, studenti i mladi liječnici imali su priliku saznati koje su njihove karijerne opcije nakon završetka studija medicine. Mogli su čuti na koji način se može ostati pri Medicinskom fakultetu od dekana prof. Klarice, čuti hoće li se raspisivati specijalizacije u Hrvatskoj od gđe. Marije Pederin iz Ministarstva zdravlja te kako Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor pomažu i štite rad liječnika u Hrvatskoj. Svakako moramo napomenuti da je predavanje mladog liječnika, Jakova Ivkovića, kao predstavnika Hrvatskog društva mladih liječnika HLZa motiviralo mnoge prisutne studente i mlade liječnike da se aktiviraju za svoja prava u društvu.

Sljedeći modul je imao naziv „Što Hrvatska nudi mladom liječniku“ gdje su se mogli pronaći vrlo pozitivni primjeri uspješnog poslovanja i visokog standarda liječenja u Hrvatskoj u primjeru Rovinjske bolnice od strane dr.sc. Marinka Rade, predstavnika Udruga poslodavaca u zdravstvu ili recimo zaposlenja u oružanim snagama RH koje su predstavljali simpatični mladi liječnici Iris Žunić i Krešimir Crljenko. Imali smo priliku čuti važnost udruživanja za ostvarivanje liječničkih prava, struke od posebnog nacionalnog interesa kako ju je nazvao mladi liječnik Ivan Vukoja koji je predstavljao Hrvatsku udrugu bolničkih liječnika. Najviše pitanja postavilo se na predavanju o liječničkoj grešci Mirana Cvitkovića i mr.sc. Ante Klarića koju su se u kratkom predavanju osvrnuli na kaznenopravnu odgovornost liječnika. Dr.sc. Miroslav Hanževački je prisutnima približio funkcioniranje doma zdravlja u 21. stoljeću, a prof.dr.sc. Stjepan Orešković ih je upoznao sa alatima i vještinama za upravljanje karijerom liječnika.

Vrlo zanimljive, korisne i jako dobro posjećene radionice održali su doc.dr.sc. Robert Likić o pisanju i objavljivanu znanstvenih i stručnih radova, doc.dr.sc. Venija Cerovečki Nekić o pravilnom ispunjavanu specijalizantske knjižice te Dina Vrkić o suvremenom pristupu društvenim mrežama kao alatu u službi liječnika.

U zadnjem dijelu programa svi prisutni su mogli čuti zanimljivosti o glavnim specijalističkim programima, o specifičnostima pojedine specijalizacije, motivaciji te jednom uobičajenom danu specijalista određene specijalizacije. Tokom pauza studenti su mogli čuti o pojedinim bolnicama koje na različite načine potiču zapošljavanje, među njima su bile Klinika za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“, OB Bjelovar, OB Koprivnica, OŽB Vukovar, Klinika za dječje bolesti Zagreb te Dom zdravlja Zagreb Centar i Zapad. Nadamo se da će iduće godine još više ustanova predstaviti svoj rad i djelovanje.

Smatramo da je organizacija ovakvog događanja potrebna Hrvatskoj makar na jednogodišnjoj razini kako bi se barem jedan dan konstruktivno razgovaralo o liječničkoj struci, koja bi trebala postati struka od posebnog nacionalnog interesa. U prilogu toj činjenici govori da je na Danu liječničkih karijera sudjelovalo preko 500 liječnika različitih profila te još njih 800 pratilo događaj preko live streaminga. Nadamo se da se iduće godine vidimo u većem broju, a možda i višednevnom izdanju.

Mario Mašić, dr. med.
Centar za planiranje zanimanja
u biomedicini i zdravstvu

#development