[KONFERENCIJA] Održani treći “Dani zdravstvenih karijera u Republici Hrvatskoj”

15.05.2018.

Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (u daljem tekstu: Centar) organizirao je treću godinu zaredom konferenciju  Dani zdravstvenih karijera u Republici Hrvatskoj koja se održala 11. i 12. svibnja u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar. Studenti završnih godina studija te mladi zdravstveni djelatnici dobili su priliku pratiti izlaganja te sudjelovati u raspravama koje su im mogle pomoći u pronalasku svojeg adekvatnog mjesta u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

U javnosti je posljednjih godina sve popularnija tema odlaska mladih stručnjaka iz Hrvatske u druge europske i svjetske zemlje. Prema podacima nadležnih komora preko 600 liječnika je otišlo (a više od 1500 je prikupilo dokumentaciju za odlazak) te više od 900 medicinskih sestara/tehničara je otišlo iz domovine (a više od 1800 je prikupilo dokumentaciju za odlazak).

Naše zdravstvene djelatnike strani poslodavci, zbog visoke razine znanja i dobrih iskustava s visokoobrazovanim Hrvatima, dočekuju raširenih ruku. Centar mlade zdravstvene djelatnike želi potaknuti i ohrabriti na ostanak u Hrvatskoj, a sve dionike zdravstvenog sustava potaknuti na konstruktivan dijalog kako bi mladima vratili perspektivu za ostanak u Hrvatskoj i osigurali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za krajnje korisnike – pacijente.

Prema podacima koje prikupljamo u Centru glavni razlozi zbog kojih mladi zdravstveni djelatnici pomišljaju na odlazak iz domovine mogli bi se svesti na sljedeće: neinformiranost, neizvjesnost te nepovjerenje u sustav. Upravo se protiv navedenih razloga na „Danima zdravstvenih karijera u RH“ pokušavamo boriti u protekle tri godine.

U kreiranju programa konferencije svake godine slušamo studente i mlade zdravstvenjake koji nas usmjeravaju na aktualnosti i ono što bi htjeli čuti i pitati, a nemaju priliku. Ove godine smo se fokusirali na pitanje edukacije, konkretno sadašnjost i budućnost pripravničkog staža za doktore medicine i medicinske sestre/tehničar budući da generacija medicinara koja će diplomirati iduće godine, prema europskim direktivama kojima podliježemo, ne bi trebala imati pripravnički staž. Tim povodom organizirali smo tribinu „Patnje mladih zdravstvenih djelatnika“ na početku koje su mladi zdravstveni djelatnici iznijeli problematiku s kojom se susreću. Pitanje pripravničkog staža za doktore medicine se u raznim oblicima “reciklira“ već gotovo 10 godina – svi koji nešto o tom pitanju imaju za reći su svoje stavove iznosili u nekoliko navrata tijekom tog razdoblja. Na Ministarstvu zdravstva RH je da odluči i odredi smjer u kojem će se ići (s ili bez dodatne edukacije za liječnike u prijelaznom periodu nakon završetka studija i početka specijalističkog usavršavanja), a na ostalim zainteresiranim stranama je da se tome prilagode. Do završetka pisanja ovoga teksta to se nažalost nije dogodilo.

Prema podacima koje prikuplja i obrađuje Centar te onima koje su prikupili studenti anketiravši kolege u Osijeku, Zagreb i Rijeci na reprezentativnom broju studenata neosporno je da se studenti/mladi liječnici ne osjećaju dovoljno spremnima za rad nakon završetka studija i da se žele dodatno educirati prije konačnog odabira specijalizacije – to nije samo tako u Hrvatskoj, pitanje praktične nastave, praktičnih vještina, kompetencija, razina odgovornosti i odabira odgovarajuće specijalizacije mladih liječnika je globalni problem s kojim se suočavaju gotovo svi.

U puno vedrijem i pozitivnijem ozračju su protekle ostale panel rasprave i izlaganja. Ove godine smo po prvi puta imali panel raspravu „Žene u medicini – obitelj i karijera“ na kojoj su sudjelovale Ada Barić Grgurević, dr. med., dr. sc. Ines Strenja – Linić, dr. med. te doc. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina, dr. med. koje su brojnim mladim kolegicama (i malobrojnim kolegama) odgovarale na pitanja te približile medicinski poziv iz perspektive žene koja je ujedno zdravstveni profesionalac, znanstvenik, ali isto tako majka i supruga.

U bloku izlaganja pod nazivom „Završavam medicinu! Što sad?“ predstavnici pojedinih institucija koje po diplomiranju postaju zanimljive našim studentima su predstavili njihov značaj za daljnji rad, razvoj i edukaciju. Subota je bila rezervirana za iskustva kolega koji su se usavršavali i radili u inozemstvu, ali su se ipak odlučili vratiti u domovinu. Izlaganja su održali Joško Miše, dr. med. koji je bio na Harvardu te Aron Grubešić, dr. med. koji je zainteresirane upoznao s funkcioniranjem NHSa (National Health Servicea) u Velikoj Britaniji. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje mogućnosti za rad liječnika izvan svog “osnovnog posla“. Tako su predstavljene mogućnosti za rad liječnika u privatnom sektoru, akademskoj zajednici, na sportskim natjecanjima, farmaceutskoj industriji te liječnika kao edukatora. Posjetitelji su jako dobro reagirali te mnoštvom pitanja za izlagače pokazali s jedne strane interes, a s druge neinformiranost te su i u tom kontekstu „Dani zdravstvenih karijera u RH“ ispunili svoj primarni cilj – informiranje!

U izlagačkom dijelu imali smo 32 izlagača (zdravstvene ustanove/institucije) koji su predstavili mogućnosti zaposlenja i rada kod njih neposrednim kontaktom na štandovima.

Ovom prilikom u ime organizacijskog odbora zahvaljujem upravi Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na čelu s dekanom prof. dr. sc. Marijanom Klaricom koji svesrdno pomažu i potiču održavanje ove konferencije te ostalim partnerima i sponzorima koji nas prate i podupiru. Mi kao organizatori ćemo nastojati iz godine u godinu biti sve bolji kako bi prave informacije o stanju i mogućnostima u našem zdravstvu kanalizirali upravo onima do kojih trebaju stići – provjerite u kojoj mjeri u tome uspijevamo već u proljeće 2019.g.

Danko Relić, dr. med.
Predstojnik Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu
Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 

#development