Na koji način Centar pomaže studentima (medicine)?

08.03.2017.

Kada bi pitali studenta nižih godina postoji li potreba za profesionalnim usmjeravanjem na fakultetu, odgovor bi vrlo vjerojatno bio – ne. Studenti prve, druge i treće godine se rijetko zamaraju stvarima kao što su pripravnički staž, specijalizacija, doktorat ili slično – vrlo vjerojatno iz razloga što je pred njima još mnoštvo nepročitanih stranica, puno sati boravka u knjižnici, neprospavanih noći i teških ispita. Za razliku od mlađih generacija, studenti koji se polako bliže kraju fakulteta sve češće si postavljaju pitanje što je to čime će se baviti do kraja svog profesionalnog života? U kojem trenutku će biti raspisan natječaj za pripravnički staž i koliko će trajati? Što je liječnička komora, a što liječnički zbor, na koji način se prijaviti na natječaj za specijalističko usavršavanje i još mnoštvo drugih pitanja.

U okviru djelovanja Centra za planiranje zanimanja održano je nekoliko profesionalnih usmjeravanja na razini izbora specijalizacija za studente završne godine studija medicine. Profesionalno usmjeravanje je skup različitih aktivnosti koje pojedincima omogućuju identificirati vlastite mogućnosti, kompetencije i interese u različito doba života, kako bi donijeli odluke o obrazovanju i osposobljavanju te upravljali vlastitom profesionalnom karijerom. Zašto je izbor karijere uopće važan? Važno je zbog toga što u radu provedemo jednu trećinu svog života. Radimo 7 do 8 sati na dan, 5 ili 6 dana u tjednu, 35 do 40 godina. U slučaju medicinara to je često i puno više. Raditi posao koji nas veseli i u kojem smo uspješni od neizmjerne je važnosti za čovjekovu sreću. Stoga je odabir specijalizacije vrlo vjerojatno jedna od najvažnijih životnih odluka koju ćete imati prilike donijeti sami.

Centar se trenutačno, zbog ograničenih kadrovskih kapaciteta, bavi studentima medicine, ali je u planu svakako područje djelovanja proširiti i na ostale biomedicinske struke.

#development