Okrugli stol – “Budućnost mladih liječnika – postoji li perspektiva?”

08.03.2017.

U sklopu Dana liječničkih karijera održanog 10. lipnja 2016.g. u organizira je okrugli stol na temu Budućnost mladih liječnika u Hrvatskoj – postoji li perspektiva? na kojem su uz moderatora prof.dr.sc. Veljka Đorđevića govorili:

  • prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu
  • prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora
  • mr. sc. Trpimir Goluža, dr. med., predsjednik Hrvatske liječničke komore
  • Veronika Laušin, dr. med., v. d. zamjenice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
  • dr. sc. Delfa Radić Krišto, dr. med., pomoćnica ministra zdravlja.

Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Marijan Klarica, za vrijeme je okruglog stola, upozorio na zamke koje mladima stoje na putu prema inozemnim radnim mjestima. Istaknuo je da se realnost razlikuje od ispraznih obećanja, od ponuđenih “brda i dolina”. Mlade generacije liječnika odlikuje izrazita ambicioznost, stoga ih ponude izvan hrvatskih granica često olako privuku. Pritom ključnu ulogu imaju nevjerodostojne informacije. Dekan Klarica je uvjeren da se takva slika može i mora mijenjati jer liječnika u Hrvatskoj nedostaje. Dekan je zatim naglasio neizmjernu važnost prvih koraka na samom početku karijere. Osvrćući se na nedostatak liječnika u Hrvatskoj, dekan Klarica istaknuo je kako je Medicinski fakultet još prije šest godina povećao upisne kvote za 60 studenata, pa sada godišnje upisuje ukupno 300 studenata. Istodobno, fakultetu nedostaje 90 nastavnika te ni s jednom od dvije vlade nisu uspjeli postići da se ispoštuje ugovor o većem zapošljavaju nastavnog kadra, dodao je Klarica.

U prilog postojanju perspektive u domovini, dr. sc. Delfa Radić Krišto ukazala je na veliku potporu Europske unije kroz sufinanciranje troškova specijalizacije. Veronika Laušin, dr. med. pokušala je dokazati da mjere Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje doprinose boljem položaju mladog liječnika. Napori su realizirani kroz nekoliko konkretnih primjera koje je navela. Primjerice, osiguranjem sredstava za specijalizacije, posebno za primarnu zdravstvenu zaštitu i pripravničkim stažem učinili su veliki korak prema cilju kojem okupljeni na ovom stolu teže.

Osjećaj besperspektivnosti ispostavlja se značajnim uzrokom odljeva iznimno kvalitetno obrazovanog kadra. Istraživanje provedeno na mladim liječnicima posebno je zabrinjavajuće – upozorio je mr. sc. Trpimir Goluža referirajući se na rezultate istraživanja Hrvatske liječničke komore i Centra za planiranje zanimanja u kojemu svaki drugi student završne godine razmišlja napustiti Republiku Hrvatsku ukoliko kroz tri godine ne dobije određenu specijalizaciju. Rezultati također pokazuju da bi se čak 60 posto ispitane populacije bez premišljanja odvažilo na napuštanje države radi boljih inozemnih radnih uvjeta. O tome bi razmislilo njih 30 posto, a neznatnih 10 bi, bez obzira na situaciju, ostalo u domovini.

Treba li liječničku skupinu svrstati u onu od posebnog nacionalnog interesa, čemu teže gosti Dana liječničkih karijera i svi liječnici, tema je o kojoj bi se trebalo raspravljati na nacionalnoj razini. No, dileme nipošto ne bi smjelo biti kada govorimo o tome gdje pripadaju mladi hrvatski liječnici, a pripadamo ovdje u svojoj domovini koju želimo unaprijeđivati, liječiti naše sugrađane i raditi opće dobro za boljitak kompletnog društva. Smatramo da je ishod događaja postignut, a to je da je skrenuta pažnja na problem cjelokupnog hrvatskog društva i da se polako pruža prilika njegovim adekvatnim rješenjima, potrebno je samo volje institucija i zdravstvenih dionika kako bi se detektirani problemi napokon i riješili.

„Vi ste najvrjednije u svojoj generaciji što ima Hrvatska. Zaslužujete poštovanje i uvažavanje. Moramo se zajedno izboriti za prave vrijednosti – rad, znanje, odgovornost i poštenje. Vi vrijedite i nemojte dopustiti da vam netko uništi samopoštovanje.“ – riječi su kojima je zajedničku poruku sažeo predsjednik Hrvatske liječničke komore te poruka koju želimo prenijeti svim kolegama kako bi im vratili vjeru u perspektivu mladih liječnika u Republici Hrvatskoj.

Mario Mašić, dr. med.
Centar za planiranje zanimanja
u biomedicini i zdravstvu

#development