[POZIV] Profesionalno usmjeravanje na razini specijalističkog usavršavanja

16.01.2018.

Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (CPZ) poziva sve zainteresirane studente završne (šeste) godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine našeg Fakulteta na profesionalno usmjeravanje na razini specijalističkog usavršavanja, koje će se održati u subotu 3. veljače 2018.g. u vremenu od 9 do 13 sati u dvorani B Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ da se prijave putem prijavnog obrasca.

Uzevši u obzir kadrovska ograničenja trenutačno smo u mogućnosti obraditi 60 studenata koje ćemo izabrati prema redoslijedu prijave. Prijave će biti otvorene 17.1. (srijeda) u 15 sati ispod ovog dijela teksta! Lista studenata će po popunjavanju mjesta biti objavljena na web stranici Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Što je profesionalno usmjeravanje?

Profesionalno usmjeravanje je skup različitih aktivnosti koje pojedincima omogućuju identificirati vlastite mogućnosti, kompetencije i interese u različito doba života, kako bi donijeli odluke o obrazovanju i osposobljavanju te upravljali vlastitom profesionalnom karijerom.

Zašto je važno profesionalno usmjeravanje na razini specijalističkog usavršavanja?

U radu provedemo jednu trećinu svog života, radimo 7 do 8 sati na dan, 5 ili 6 dana u tjednu, 35 do 40 godina. Raditi posao koji nas veseli i u kojem smo uspješni od neizmjerne je važnosti za čovjekovu sreću. Stoga je odabir primjerene specijalizacije jedna od najvažnijih životnih odluka.

Kada se odlučiti na profesionalno usmjeravanje?

Kada želite odabrati odgovarajuću specijalizaciju.

Kada želite potvrditi svoj izbor.

Kada želite saznati koje su vam sposobnosti najrazvijenije.

Što profesionalno usmjeravanje uključuje?

– Psihologijsko testiranje različitih intelektualnih sposobnosti – verbalno, numeričko, apstraktno, spacijalno i mehaničko rasuđivanje te poznavanje gramatike i pravopisa povezanih s aktivnostima unutar različitih zanimanja. Naime, što su sposobnosti za neko zanimanje veće, veća je i vjerojatnost da ćemo trebati manji angažman za postizanje uspjeha i doživljavati manje neuspjeha u radu. Svako zanimanje traži različite sposobnosti koje određuju pojedinčev domet u uspješnosti obavljanja posla.

– Testiranje osobina ličnosti – dominantne osobine ličnosti, uobičajene obrasce ponašanja i reagiranja te zainteresiranost za učenje i usvajanje novih znanja.

– Testiranje profesionalnih interesa – interesi se odnose na ono što nam se sviđa, što nam je ugodno i u čemu uživamo. To su aktivnosti kojima se bavimo, predmeti koji nam se sviđaju i sve ono što nam je zabavno, uzbudljivo ili izazovno. Interesi nam pomažu da bolje upoznamo same sebe i lakše donesemo odluku o vlastitom zanimanju ili karijeri.

– Razgovor s psihologom – savjetovanje vezano uz odabir i realizaciju zanimanja.

– Test psihomotorike

#development