[POZIV STUDENTIMA] Profesionalno usmjeravanje na razini specijalističkog usavršavanja

08.03.2017.

Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (CPZ) poziva sve studente završne (šeste) godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na našem Fakultetu zainteresirane za profesionalno usmjeravanje na razini specijalističkog usavršavanja doktora medicine, koje će  se održati 11. veljače 2017.g. u vremenu od 12 do 17 sati, da se do 27. siječnja 2017.g. prijave na mail cpz@mef.hr sa sljedećeim podacima:

Naslov maila: CPZ_Ime i prezime

  • Ime i prezime
  • Godina upisa studija
  • Opći prosjek ocjena u dosadašnjem studiju (u trenutku prijave)
  • Željena specijalizacija/e
  • Broj mobitela

Što je profesionalno usmjeravanje?

Profesionalno usmjeravanje je skup različitih aktivnosti koje pojedincima omogućuju identificirati vlastite mogućnosti, kompetencije i interese u različito doba života, kako bi donijeli odluke o obrazovanju i osposobljavanju te upravljali vlastitom profesionalnom karijerom.

Zašto je važno profesionalno usmjeravanje na razini specijalističkog usavršavanja?

U radu provedemo jednu trećinu svog života, radimo 7 do 8 sati na dan, 5 ili 6 dana u tjednu, 35 do 40 godina. Raditi posao koji nas veseli i u kojem smo uspješni od neizmjerne je važnosti za čovjekovu sreću. Stoga je odabir primjerene specijalizacije jedna od najvažnijih životnih odluka.

Kada se odlučiti na profesionalno usmjeravanje?

Kada želite odabrati odgovarajuću specijalizaciju.

Kada želite potvrditi svoj izbor.

Kada želite saznati koje su vam sposobnosti najrazvijenije.

Što profesionalno usmjeravanje uključuje?

– Psihologijsko testiranje različitih intelektualnih sposobnosti i psihomotorike – verbalno, numeričko, apstraktno, spacijalno i mehaničko rasuđivanje te poznavanje gramatike i pravopisa povezanih s aktivnostima unutar različitih zanimanja. Naime, što su sposobnosti za neko zanimanje veće, veća je i vjerojatnost da ćemo trebati manji angažman za postizanje uspjeha i doživljavati manje neuspjeha u radu. Svako zanimanje traži različite sposobnosti koje određuju pojedinčev domet u uspješnosti obavljanja posla.

– Testiranje osobina ličnosti – dominantne osobine ličnosti, uobičajene obrasce ponašanja i reagiranja te zainteresiranost za učenje i usvajanje novih znanja.

– Testiranje profesionalnih interesa – interesi se odnose na ono što nam se sviđa, što nam je ugodno i u čemu uživamo. To su aktivnosti kojima se bavimo, predmeti koji nam se sviđaju i sve ono što nam je zabavno, uzbudljivo ili izazovno. Interesi nam pomažu da bolje upoznamo same sebe i lakše donesemo odluku o vlastitom zanimanju ili karijeri.

– Razgovor s psihologom – savjetovanje vezano uz odabir i realizaciju zanimanja.

#development