Što još Centar radi osim profesionalnog usmjeravanja?

08.03.2017.

Centar želi studentima, mladim liječnicima i svima ostalima pružiti informacije o raznim mogućnostima domaćih i međunarodnih natječaja za stipendiranje, mogućnostima raspisivanja specijalizacije te svih ostalih relevantnih informacija koje brinu jednog studenta ili mladog liječnika. Centar je 2016.g. organizirao prvi Dan liječničkih karijera u Republici Hrvatskoj, kojim smo željeli pružiti uvid budućim i sadašnjim liječnicima u mogućnosti koje pruža Republika Hrvatska te želimo potaknuti sve dionike zdravstvene zaštite na konstruktivan dijalog o stvaranju pozitivne klime za zdravstvene djelatnike, a sve u cilju očuvanja struke, smanjenja odlaska liječnika i drugih djelatnika te očuvanja zdravstvene zaštite za pacijente u Hrvatskoj. Centar u planu ima organizaciju različitih edukacijskih tečajeva, stručnih skupova, predavanja i tribine koje su posvećene planiranju zanimanja u biomedicini i zdravstvu.

Sljedeći cilj koji želimo ostvariti je želja za rješavanjem problematike kadrova u zdravstvu. Trenutačna situacija je takva da u Hrvatskoj uopće ne postoji jedinstveni registar zdravstvenih djelatnika, kao niti sustavno i dugoročno planiranje raspisivanja specijalizantskih mjesta za liječnike. Jednostavnije rečeno, ne postoji točna informacija koliko liječnika radi u zdravstvu niti plan gdje liječnika nedostaje i gdje bi trebali pojačano dolaziti i raditi. Ozbiljni problemi s kojima se već vrlo ozbiljno počeo suočavati je ozbiljan manjak liječnika, tj. neravnomjerna geografska raspodjela liječnika te poprilično stara populacija istih. Postoji vrlo realna bojazan da bi u slučaju nastavka ovog trenda, u budućnosti sami sebe mogli dovesti do kolapsa čitavog zdravstvenog sustava. Ono što svojim radom želimo ostvariti je omogućiti da se takva budućnost ne ostvari. Dugoročni cilj koji želimo postići je ostvarivanje jedinstvenog registra liječnika na osnovu kojeg bi se planirao raspored raspisivanja specijalizacija, ne samo u Zagrebu, već i u ostalim dijelovima Hrvatske.

U centru ne želimo samo obuhvatiti liječnike, već i druge zdravstvene djelatnosti. Trenutno smo usmjereni na doktore medicine, ali u budućem radu želimo uključiti farmaceute, doktore dentalne medicine, medicinske sestre, inženjere radiologije, laborante, fizioterapeute i sve ostale koji sudjeluju u zajedničkom radu i funkcioniranju zdravstvenog sustava. Zašto? U medicini stvari funkcioniraju samo ako se radi timski i nikako drugačije.

#development